A POHARAK ELŐKÉSZÍTÉSE – MIT AD A POHÁR A SÖRHÖZ?
A pohár nagymértékben befolyásolja a sörélményt, ezért nagyon lényeges, hogy milyen pohárból fogyasztjuk az italt. A két legfontosabb szempont, hogy tiszta és hideg legyen, mert ha ezek elmaradnak, akkor egyrészről elrontjuk az ízélményt, másrészről a habtartósságot is.
A pohártisztítás legfontosabb szempontjai:
• Mindig mossuk el (tiszta víz, mosószeres víz, majd tiszta víz).
• Biztosítsunk helyet, ahol a víz le tud csöpögni.
• Száradásnál megfelelő távolságra tartsuk a többi pohártól.
• Szárítás után úgy tároljuk, hogy szellőzni tudjon.
CSAPOLÁS
• Mindig engedjük el a cseppsört (mert csökkent értékű).
• Csapoláskor a poharat tartsuk 45°-os szögben, hogy a sör nyugodtan folyhasson a pohár fala mentén.
• Ezután forgassuk be a poharat függőlegesbe.
• Végül öblítsük el a pohár külső falát és alját.
A Borsodi Sörgyár által is forgalmazott Stella Artois márkához különleges sörcsapolási rituálé kapcsolódik: http://www.stellaartois.com/en/the-ritual.html.