МINDENÜNK A SÖR

A legjobb alapanyagok felhasználásával kiváló sörök készítésére törekszünk. A sör fő összetevői a következő:

TÖRTÉNET

A sörgyártás egy rendkívül összetett folyamat. Pontosan nem tudjuk, mikor készítették az első sörszerű italt, de az ókori egyiptomi leletek alapján évezredekkel ezelőttre tehető. Ekkor még árpakenyérből készítették a sört – amelyet a szegények és gazdagok egyaránt fogyasztottak – az erjesztést pedig a levegőből származó élesztőgombák végezték. 

A legnagyobb áttörést a középkori szerzeteseknek köszönhetjük, akik a komlót alapanyagként kezdték el használni. A komló nemcsak a sör ízét változtatta meg, de tartóssá is tette. Az első élesztőtörzseket körülbelül az 1800-as években fejlesztették ki. A késztermék zavaros, darabos volt, amelyet szűrve és szűretlenül is fogyasztották. 
 

ERJEDÉSI TÍPUSOK

Három erjedési típust különböztetünk meg egymástól: Ale, Lager és Lambic.

Ale típusú erjesztési folyamatnál az élesztősejtek a tank tetejére úsznak fel. Az erjedés magasabb hőmérsékleten (15-24°C) megy végbe, és a végtermék édesebb, karakteresebb lesz.

Lager típusú erjesztésnél az élesztősejtek a tank aljára ülepednek le. A folyamat alacsonyabb hőmérsékleten (10-15°C) megy végbe, és a végtermék könnyebb, kesernyésebb lesz.

Lambic típusú erjesztésnél a folyamat vadélesztő segítségével történik, ami azt jelenti, hogy az élesztősejteket nem éri hőkezelés. Ez jellemzően fanyarkás, száraz borra emlékeztető ízt kölcsönöz a sörnek.

ŐRLÉS

A sörgyártás a maláta őrlésével kezdődik. A héj egy későbbi folyamat során természetes szűrőrétegként fog szerepet játszani. Ezután a maláta a cefréző tartályba kerül, ahol vízzel keverve elkezdjük főzni. Az árpából azért képzünk malátát, hogy a szénhidrátok cukorrá alakuljanak, amit később az élesztő táplálékként hasznosít. 

CEFRÉZÉS

A cefrézés után következik a cefreszűrés, melynek lényege a színlé és a máslás elválasztása. Ilyenkor van szükség a héjra mint szűrőrétegre.

FŐZÉS

A gyártás a komlóforralással folytatódik, ahol komlópelletet adagolunk. A folyamat során a komlóból kioldódnak az aromák és a keserűanyagok. Ezután az örvénykád segítségével elválasztjuk a pelletet a sörlétől, amit lehűtünk és továbbküldünk az erjesztőtartályba.

ERJESZTÉS ÉS ÉRLELÉS

A lehűtött sörléhez adagoljuk az élesztősejteket, így megkezdődhet az alkoholos erjedés. A fázis végén egy nagyon karakteres, „éretlen” sört kapunk, amit még tovább kell küldeni az ászok tankba, ahol az ízek harmóniába lépnek egymással.

PASZTŐRIZÁLÁS ÉS CSOMAGOLÁS

Az ászok tank után tükrös tisztaságúra kell szűrnünk a terméket, majd következik a sör pasztörizálása. Ha ezt kihagynánk, a sör maximum csak 8 napig lehetne fogyasztható.  A pasztőrözés után az utolsó lépés a fejtés, ami Keg, doboz, palack és PET formájában történik.