Egyedi kiállítás mutatja be a Borsodi Sörgyár 44 éves történelmét
2017. május 5

Egyedi kiállítás mutatja be a Borsodi Sörgyár 44 éves történelmét

Látogatóközpontot nyitott régi főzőházában a Borsodi Sörgyár. Az állandó kiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek sörfőzés rejtelmeivel és a vállalat történelmével. A központot Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezetője, Arany József sörfőzőmester és a sörgyár korábbi igazgatója, dr. Bognár Gyula nyitotta meg.

Örömmel tapasztaltuk az elmúlt években, hogy egyre többen érdeklődnek a sörgyártás folyamata iránt. Számukra hoztuk létre ezt a központot, ahol nem csak a sörfőzés kulisszatitkaiba vezetjük be az embereket, de a Borsodi Sörgyár közel 45 éves történetével is megismerkedhetnek” – emelte ki Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezetője. Hozzátette: „a látogatóközpont nem csak a gyár történetéről, hanem azokról a dolgozókról is szól, akik lehetővé tették a sörgyár folyamatos fejlődését.

A Látogatóközpont létrehozására a Borsodi tavaly ősszel indított kampányt, amelynek keretében bárki beküldhette a sörgyárhoz kapcsolódó emléktárgyait. Ennek köszönhetően jött létre a kiállítás a 2005 óta nem üzemelő, de a klasszikus berendezéseket, így a rézüstöket is megőrző régi főzőházban, ahol a környezet és a kiállított tárgyak és plakátok kivételes összhangban vannak egymással.

A Látogatóközpont látható kiállítás a sörgyár 44 éves történelmét mutatja be. A gyár 1973-ban kezdte meg működését, amikor a hazai sörgyárak már nem tudták kielégíteni a lakosság sörfogyasztási igényeit, így a Borsodi szinte azonnal országos népszerűsége tett szert. A vállalat kezdetben két márkát tartalmazó portfóliója folyamatosan bővült. 1987-ben Magyarországon elsőként a Borsodi dobta piacra az újdonságnak számító alkoholmentes sört. A gyárat 1991-ben privatizálták, így tagjává vált egy nemzetközi sörfőző vállalatnak. Az igazi áttörés 2005-ben következett be, amikor megépült az új sörfőző ház. A Borsodi termékpalettája azóta is folyamatosan bővül - legutóbb éppen idén márciusban a Borsodi Tüzes és Borsodi Jeges sörrel.

A gyár történelmét talán Arany József sörfőző mester ismeri a legjobban, aki több mint harminc évig dolgozott a Borsodi Sörgyárnál. „Büszkeséggel tölt el, hogy karrierem elejétől a végéig egy olyan vállalatnál dolgozhattam, amely folyamatosan a fejlődésre, újításokra törekedett. A számos sikeres fejlesztés mellett kétségtelenül a Borsodi Borostyán megalkotására vagyok a legbüszkébb” – osztotta meg emlékeit Arany József a Borsodi Sörgyár egykori sörfőző mestere. „Bizakodóan tekintek a jövőbe, úgy látom, hogy a Borsodi a jövőben joggal válhat a magyar sörfogyasztók elsőszámú választásává.” – tette hozzá József.

Bőcs, 2017.május 5.