50 év az élet habos oldalán: születésnapját ünnepli a Borsodi Sörgyár
2023. április 6

50 év az élet habos oldalán: születésnapját ünnepli a Borsodi Sörgyár

50 éve, azaz 1973. április 5-én gördült le az első üveg Borsodi Világos, az akkor átadott új, bőcsi sörgyár gyártószalagjáról. Az első palackot azóta sokmillió hektoliter követte, mialatt a Borsodi Sörgyár egy helyi igényeket kiszolgáló gyárból, a világ egyik legnagyobb vállalatának regionális központja lett, évi 2,5 millió hektoliteres kapacitással. Az évforduló alkalmából Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, Nagy László, Bőcs polgármestere, és Vuleta Zsolt, a Borsodi sörgyár ügyvezetője és kereskedelmi igazgatója közösen avatták fel az alapításnak emléket állító kopjafát.

Az 1960-as évek végén a megnövekedett sörfogyasztási igényt a hazai sörfőzdék már nem tudták kezelni, és szükségessé vált egy újabb sörfőző üzem kialakítása. Így kezdte meg működését a Borsodi Sörgyár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő Bőcs község határában, amely öt évtizede 1973. április 5-én nyitotta meg kapuit. A vállalat az ezt követő évtizedekben folyamatosan bővítette kapacitását, illetve az itt gyártott termékek körét. A kezdetektől jelen lévő Borsodi Világos mellett az alkoholmentes Borsodi Friss és a Borsodi legújabb portfóliójának termékeivel is bővült az Bőcsön gyártott sörök száma, az üzem kapacitása pedig mára meghaladja az évi 2,5 millió hektolitert és Magyarország mellett már többek között a cseh és horvát piacra is szállítanak az itt előállított termékekből.

Az évforduló alkalmából Bőcs község egy kopjafát ajándékozott a Borsodi Sörgyár számára. Az átadón Nagy László, polgármester kiemelte az üzem községre gyakorolt pozitív hatását és a felek történelmi kapcsolatát.

Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár ügyvezető és kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy bár folyamatosan fejlesztették termékeiket, és szolgáltatásaikat, valamint mára a világ számos pontjára szállítanak az itt előállított termékekből, a sörgyár valódi otthona mindig is Bőcs volt:

„A Borsodi Sörgyár Bőcsön kezdte meg 50 éve a működését, és azóta is szorosan kötődik a községhez és lakosaihoz. Ezt az együttműködést erősítettük ma meg a közös ünnepléssel és az 50 év tiszteletére állított kopjafa átadásával. Az elmúlt ötven évben számos fejlesztést, beruházást hajtottunk végre és a jövőben is a folyamatos fejlődésre törekszünk, hogy a lehető legjobban, magas minőségben szolgáljuk ki a hazai sörkedvelők igényeit, valamint partnereinket.”

Dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte:

„Az elmúlt 50 évben a Borsodi mint márkanév országosan is ismertté vált, ugyanakkor a térség identitásának is része lett. Ebben különleges része volt Bőcsnek, amely országosan is kiemelt szerepet tudott betölteni. Köszönet illeti mindenki munkáját, aki az elmúlt fél évszázadban hozzájárult a település és a sörgyár működéséhez, fejlődéséhez, munkahelyek létrehozásához és megtartásához. Gratulálok Bőcsnek, a Borsodi Sörgyárnak, az egykori és jelenlegi dolgozóknak és újabb sikeres 50 évet kívánok!”

A Borsodi Sörgyár az 1973-as indulása óta számos újdonsággal és termékfejlesztéssel járult hozzá a hazai sörkultúra fejlődéséhez. A vállalat nevéhez fűződik az első hazai alkoholmentes sör, a Borsodi Póló bevezetése, valamint a fogyasztói igényekhez alkalmazkodva, az egyik első ízesített sört, a Borsodi Frisst. A kiszerelések terén szintén folyamatosan újított a Borsodi, hiszen az első KEG-hordós kiszerelést, és az első fémdobozos sört is a Borsodi tette elérhetővé a fogyasztói számára. Emellett a bőcsi üzem is folyamatosan fejlődött, legújabb logisztikai csarnokát éppen tavaly avatta a vállalat.

A Borsodi Sörgyár célja, hogy folyamatosan fejlesztéseinek köszönhetően a következő 50 évben is hatékonyan tudja kiszolgálni hazai, és akár a nemzetközi sörkedvelők igényeit.